Smerter i maven? Periodevis udslæt? Oppustede mave? Dårlig ånde? Hovedpine? Diarré? Overvægt? Muskel eller ledsmerter?
Nu kan testen også fås som priktest, det er simpelt og enkelt, hvis du er kørt sur i udelukkelsesmetoden eller bare gerne vil have det bedre nu.
Husk i opnår 10% rabat på test igennem Barn i harmoni.
Flere tusind danskere lever med enten fødevareallergi eller fødevareintolerance, som påvirker deres hverdag i større eller mindre grad. I den milde ende af skalaen oplever folk gener som mavekneb eller oppustethed, men i modsatte ende kan en voldsom allergisk reaktion være livstruende.
Fødevareallergi starter i immunsystemet
Fødevareallergi er en øjeblikkelig allergisk reaktion, som udløses, fordi kroppen reagerer på et protein i fødevaren. Allergien opstår, fordi immunsystemet opfatter proteinet som skadeligt. Kroppen danner derfor et antistof kaldet IgE, som går ind og bekæmper fjenden i kroppen. Derpå udløses histamin i kroppen.
Der findes mange forskellige former for fødevareallergier og -intolerancer, hvilket gør det svært at vide, hvor mange danskere der egentligt lider af det ene eller det andet.
Men hvad er forskellen på fødevareintolerance og fødevareallergi? Og hvordan påvirker det kroppen?
Antistoffet IgE og den efterfølgende udløsning af histamin danner så en allergisk reaktion hos folk, der er overfølsomme for et bestemt protein.
En fødevareallergi viser sig ikke nødvendigvis første gang, at du indtager en bestemt fødevare. En allergisk reaktion på en fødevare kan være livstruende på grund af kvælningsfare eller anafylaktisk shock.
Fødevareintolerance bliver udløst i fordøjelsesystemet
Fødevareintolerance er, ligesom fødevareallergi, også en dårlig reaktion på en bestemt fødevare. Fødevareintolerance adskiller sig fra allergi ved at være mildere og med forsinket reaktion, hvor der dannes IgG-antistoffer rettet mod mad proteiner. Det vil sige, at symptomerne er mere kroniske og de først viser sig længe efter at du har indtaget den fødevare, du ikke kan tåle.
Intolerance er kan også være fx laktoseintolerance, fruktoseintolerance, histaminintolerance, når kroppen har svært ved at nedbryde maden – det kan være på grund af enzymmangel, eller fordi fødevaren indeholder nogle stoffer, som kroppen ikke kan fordøje.
Hvor fødevareallergi kan vise sig allerede ved en meget lille indtagelse af en fødevare, så kan intolerance afhænge af, hvor meget af en fødevare, man indtager. (Kilde: jw.org).
Der findes en række forskellige allergier og intolerancer. Du kan reagere på en hel gruppe fødevarer, som indeholder det samme stof eller på en enkelt fødevare.