Når det kommer til kost og børn er det ofte en jungle, og ofte er overskuddet som nybagt eller fleregangs forældre ikke størst pga. afbrudt nattesøvn og manglede kost!
Når barnet skal på overgangskost fra flydende til fast er det vigtigt at forstå at mængden er ekstrem vigtig hvis man gerne vil forhindre maveproblemer i forhold til hård mave. Barnet kan i de første 1-2 uger godt nøjes med det man kan kalde for smagsoplevelser og gerne i længere tide hvis man er hurtigt ude.
Fortolkningen af hvordan man kan give barnet smagsoplevelsen kan være bred.
Hvis man får besked om at man gerne må begynde at introducere mad for sit barn tænker man måske at en lille skefuld eller 2 er fint, men man skal faktisk ned i meget minimale mængde, det bedste er at ”dyppe” skeen ned i lidt mos som har mere en konsistens af sovs, det bevirker at skeen stort set ikke har noget mad på men så lidt at barnet kan smage og får oplevelsen af nye sanseindtryk via munden, og flaske for resten. Når man har gjort det i 4-5 dage med forskelligt mad kan man, stille og rolig øge mængden men det skal være i et roligt tempo, for at undgå forstoppelse.
Det kan måske være svært kun at give barnet disse sanseindtryk da det virker som om det gerne vil have mere, men her skal man huske at stoppe op! Det er Dig der ved bedst, og maven kommer på overarbejde hvis den får 2-5 skefulde mos eller grød. Giv derfor barnet flaske for at mætte barnet. Tålmodigheden kan komme på en prøve da denne fase er med til at minimere de populære hårde maver som de fleste lider under i dag.
Tænk på barnets mave kun kender til flydende kost, dens mavesæk er på str. med en ært og er ikke vant til fast føde, hvis du give barnet 1 skefuld grød er mængden allerede større end en ært! Derfor er det vigtigt at have tålmodighed og gå langsomt frem.
Når der laves grød så tænk på stivelsen, der bliver som en klump i maven, det fuldstændigt det samme som med kartoffelmos, start derfor altid med milde grøntsager uden stivelse.